Пенітенціарна система Джеремі Бентама: нереалізований проєкт «ідеальної в’язниці»

Автор(и)

  • Олена Володимирівна Сокальська Інститут кримінально-виконавчої служби, Ukraine

Анотація

У статті розглянуто проєкт новаторського пенітенціарного закладу Паноптикону англійського філософа й правника Дж. Бентама. Автором з’ясовано витоки паноптичної тюрми, визначено і проаналізовано основні складові пенітенціарної системи Паноптикону. Прослідковано трансформацію пенітенціарних ідей Дж. Бентама: від суворого одиночного утримання до блочного розміщення засуджених.

Паноптикон (Паноптикум) – проєкт пенітенціарного закладу, розроблений Дж. Бентамом за участю брата С. Бентама як альтернатива системі халків і транспортації. Завдяки просторовому рішенню та правилам дисципліни в ньому забезпечувався б перманентний контроль за мінімальної кількості наглядачів. Дж. Бентам сподівався не лише запровадити більш гуманну тюрму, а й створити прибуткове підприємство з використанням праці засуджених. Здійснювати управління закладом повинен був приватний підрядник. Дж. Бентам створив продуманий цілісний концепт відбування покарання, що охоплював усі питання, пов’язані з функціонуванням в’язниці: від архітектурного рішення до управління закладом. Основною метою пенітенціарної системи Паноптикону була превенція, як загальна – бути прикладом для інших, щоб вони утримувалися від вчинення злочинів, так і спеціальна – виправляти засуджених, привчати до законослухняної поведінки.

Біографія автора

Олена Володимирівна Сокальська, Інститут кримінально-виконавчої служби

старший науковий співробітник науково-дослідного центру з питань діяльності органів та установ Державної кримінально-виконавчої служби України і пробації

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-22

Номер

Розділ

Трибуна докторанта і аспіранта