Домашнє насильство як передумова застосування обмежувальних заходів за Кримінальним кодексом України

Автор(и)

  • Ангеліна Євгенівна Олійниченко Міністерствo соціальної політики України, Ukraine

Анотація

Стаття присвячена проблемі визначення передумови застосування обмежувальних заходів кримінально-правового характеру до осіб, які вчинили домашнє насильство. Проаналізовано судову практику та надано перелік видів суспільно небезпечних діянь, які за наявності конкретних ознак (елементів) є кримінальними правопорушеннями, що повязані з домашнім насильством.

В інтересах потерпілого від кримінального правопорушення, пов’язаного з домашнім насильством, та за наявності умов, передбачених нормою ст. 911 КК, зазначені суспільно небезпечні діяння можуть вважатися передумовою для застосування обмежувальних заходів кримінально-правового характеру.

Безпосереднім завданням було дослідження та розмежування понять «домашнє насильство», «злочин, пов’язаний з домашнім насильством» та «кримінальне правопорушення, пов’язане з домашнім насильством»; аналіз судової практики щодо застосування обмежувальних заходів, закріплених у ст. 911 КК; аналіз Закону № 2617-VIII стосовно тих кримінальних правопорушень, які раніше кваліфікувалися як «злочини, пов’язані з домашнім насильством», а на теперішній час виведені з-під дії ст. 911 КК, оскільки трансформовані законодавцем у кримінальні проступки. 

Результатом проведеного дослідження є визначення передумови застосування обмежувальних заходів та формулювання поняття «злочин, пов’язаний з домашнім насильством». Також виокремлено групи злочинів за певними ознаками, які можна вважати передумовою для застосування обмежувальних заходів кримінально-правового характеру, що застосовуються до осіб, які вчинили домашнє насильство, закріплених у ст. 911 КК.

Біографія автора

Ангеліна Євгенівна Олійниченко, Міністерствo соціальної політики України

державний експерт експертної групи з питань формування стратегії Директорату стратегічного планування, координації політики та євроінтеграції, аспірантка відділу дослідження проблем кримінального та кримінально-виконавчого права Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса НАПрН України

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-22

Номер

Розділ

Трибуна докторанта і аспіранта