Проблемні питання боротьби з домашнім насильством (за результатами опитування працівників правоохоронних органів Харківської області)

Автор(и)

  • Ю. С. Лимаренко НДІ ВПЗ, Ukraine

Анотація

У статті розглядаються результати анкетування працівників секторів превенції відділів та відділень поліції ГУНП в Харківській області щодо їх ставлення до криміналізації домашнього насильства, його публічності, винесення та реалізації термінового заборонного припису. Метою статті є дослідження думки працівників поліції для більш ретельного вивчення практичної сторони питання та вдосконалення заходів запобігання та протидії домашньому насильству.

У статті виділено прогалини, що існують на сьогодні в законодавстві, яке регулює питання запобігання домашньому насильству. Через недосконалість законодавчого забезпечення працівники поліції з обережністю ставляться до застосування термінового заборонного припису як до заходу протидії домашньому насильству. Така ситуація зумовлена й досі не вирішеним питанням щодо місця перебування кривдника у разі винесення йому такого припису.

Автор пропонує такі заходи для покращення ситуації запобігання та протидії домашньому насильству: усунути колізії в законодавстві, які перешкоджають поліцейським виконувати свої обов’язки зі здійснення заходів протидії домашньому насильству; створити притулки для кривдників за аналогією притулків для осіб, які постраждали від насильства; досягти нульової толерантності до домашнього насильства у суспільстві шляхом.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-23

Номер

Розділ

Трибуна докторанта і аспіранта