Пандемія вірусу vs правопорядок: кримінологічний прогноз

Автор(и)

  • А. В. Калініна НДІ ВПЗ, Україна

Анотація

У статті аналізуються можливі зміни у головних тенденціях злочинності в державі, зокрема, й в Україні, пов’язані із запровадженням карантину через світову пандемію Covid-2019. Наразі світова громада постала не лише перед загрозою коронавірусу, а й перед реальними та потенційними кількісними і якісними змінами у стані злочинності. І хоча сам період та суворість карантинних заходів у кожній з уражених вірусом держав дещо відрізняється за моментом початку та хронологічними рамками, вказані зміни на їх територіях є схожими.

У зв’язку з пандемією COVID-19 та пов’язаними з нею карантинними заходами можна прогнозувати: 1) збільшення кількості кримінально-караних порушень санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням (ст. 325 КК України); 2) зростання кількості шахрайств; 3) поширення випадків вандалізму, мародерства, хуліганств, особливо в нічний час; 4)  збільшення проявів кіберзлочинності; 5) зростання кількості випадків домашнього насильства, насильницьких злочинів, злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості, вчинених на побутовому ґрунті; 6) пожвавлення деяких фонових для злочинності явищ (особливо алкоголізму, наркоманії, самогубств, безпритульності і т.п.); 7) активізацію нелегальної міграції і пов’язаних із нею злочинів та ін.

Таким чином, відголоски карантинних заходів ще певний, не виключено, що й тривалий, час впливатимуть на життя суспільства, зокрема, і на стан злочинності у ньому.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-23

Номер

Розділ

Наукові дослідження