Питання боротьби з рецидивною злочинністю у матеріалах Конгресів ООН щодо запобігання злочинності та поводження з правопорушниками

Автор(и)

  • В. С. Батиргареєва НДІ ВПЗ, Ukraine

Анотація

У структурі злочинності будь-якої країни світу завжди мають місце рецидивні злочини. Їх кількість практично не піддається зменшенню. Разом із тим ці злочинні діяння є найбільш небезпечними проявами кримінальної активності особи, оскільки повернення особи до вчинення нових злочинів свідчить про те, що раніш вживані кримінально-правові заходи та заходи їх повернення назад до законослухняного суспільства виявилися неефективними. Із цієї причини питання вивчення та протидії рецидивній злочинності посідають чільне місце серед тих проблем, що перманентно обговорюються на рівні Конгресів ООН щодо запобігання злочинності та поводження з правопорушниками.

У публікації висвітлюються положення матеріалів зазначених Конгресів, що стосуються кримінального рецидивізму та практики його запобігання. Водночас увагу приділено існуючим методикам обліку рецидивних злочинів в окремих країнах (США, Велика Британія, Україна). Підкреслюється, що масштаби рецидивної злочинності через різні методики її обліку у тих чи інших країнах можуть значно різнитися. Наслідком такої ситуації є неможливість скласти єдину картину дійсного поширення злочинного рецидивізму у різних країнах та регіонах світу. На підставі цього робиться висновок, що для досягнення конкретних результатів у боротьбі зі злочинним рецидивізмом виникає потреба у розробці єдиної міжнародної методики обліку рецидивізму.

ORCID: 0000-0003-2963-8844

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-23

Номер

Розділ

Наукові дослідження