Вплив майбутнього на минуле (кримінально-правовий аспект)

Автор(и)

  • О Е Радутний Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Ukraine

Ключові слова:

час, простір, напрямок часу, злочин, об’єктивна сторона злочину, минуле, майбутнє, світова лінія, штучний інтелект.

Анотація

У статті здійснено спробу надати відповіді на питання, чи у всіх випадках має місце лінійність розгортання окремих обов’язкових ознак об’єктивної сторони конкретного складу злочину, зокрема, простору як місця вчинення злочину, часу, способу тощо, чи можуть продовжувати реалізуватися у часі та просторі інші, крім діяння та наслідку, обов’язкові ознаки об’єктивної сторони конкретного кримінального правопорушення вже після того, як настав момент його закінчення, чи є можливим у майбутньому вплинути на характер і ступінь суспільної небезпечності вчиненого у минулому злочину, в тому числі через значний проміжок часу після його закінчення. Автор зазначає, що час у кримінальному праві є реляційною категорією, і це допускає залежність характеристик простору і часу від характеру та способу взаємодії об’єктів, подій, властивостей та відносин. Матерія, простір і час утворюють систему певних відносин, вони залежать від взаємного руху, час може бути багатовимірним так само, як і простір. Таким чином, час може бути визначений за допомогою не однієї, а декількох величин. Час у кримінальному праві у певних випадках може бути ізотропним, тобто рівноправним у всіх своїх можливих напрямках руху. В окремих випадках можуть продовжувати реалізуватися у часі та просторі інші, крім діяння та наслідку, обов’язкові ознаки об’єктивної сторони конкретного кримінального правопорушення і це може мати місце вже після того, як настав момент його закінчення. Положення чинного КК України та практика їх застосування вказують на можливість у майбутньому вплинути на характер і ступінь суспільної небезпечності злочину, який був вчинений у минулому, в тому числі через значний проміжок часу після його закінчення. Таким чином, автор доходить висновку про те, що майбутнє у кримінальному праві може впливати на минуле. В розглянутих у статті прикладах з контрабандою та переростанням крадіжки у розбій автор припускає можливість існування незначного викривлення часу-простору, або більш чи менш тривалої петлі часу. При цьому згадані випадки не є подорожами у часі.

Біографія автора

О Е Радутний, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінального права № 1

Посилання

Virok Gidachivskogo rayonnogo sudu Lvivskoi oblasti vid 14 listopada 2013 r. u spravi № 443/244/13‑к, provadgennya № 1‑кp/443/25/13. URL:http://www.reyestr.court.gov.ua/review/36013007 (in Ukrainian).

Hawking, Stephen (2015). Korotka istoria chasu. Vid Velikogo vibuhu dochornih dir / Pereklad z angliyskoi. Perekladeno za vidannyam [A Brief Historyof Time: From Big Bang to Black Holes], Bantam Books vidpovidno do ugodiz avtorom za poserednistva agenstva Writers House. ( К. І. С. 2015) (in Ukrainian).

Radutniy O. E. (2010). ’Vzaemidia miz vikladachem ta studentom v svitliBolonskoi sistemi osviti ta z urahuvannyam suchasnih uyavlen proenergoinformaziyniy obmin miz doslidnikom ta obektom doslidgennya’[Teacher-student interaction in the light of the Bologna System of Educationand taking into account current ideas about energy exchange between theresearcher and the research object] Problemi zakonnosti: Akad zb nauk pr. 209(in Ukrainian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-10

Номер

Розділ

Наукові дослідження