Щодо нових напрямів вивчення соціальних феноменів у кримінологічній науці

Автор(и)

  • В О Глушков Академія Державної пенітенціарної служби, Ukraine

Ключові слова:

вампіризм, вампіри, соціальний феномен, конспірологія, кримінологічне дослідження вампіризму.

Анотація

У статті розглядається становлення вампіризму як соціального феномену. Проведено дослідження поглядів на вампіризм та вампірів у різних країнах світу. Розглянуто різні теорії вампіризму, такі як: телеологічна, конспірологічна, уфологічна. Зазначається, що вампіризм має і біологічну основу, яка полягає в прояві такого захворювання, як гемопорфірія. Згідно зі статистикою, таке захворювання зустрічається 1 на 10 000 чоловік. У США, в Новому Орлеані, у французькому кварталі існує штаб-квартира, яка офіційно зареєстрована як «Асоціація вампірів Нового Орлеана». Її чисельність налічує кілька сотень учасників, у них є свій офіс, магазини, два медичних центри, власний юридичний відділ. Існують такі організації в різних країнах по всьому світу. Автор робить висновок, що вампіризм – це глобальна та комплексна проблема, яка має не тільки конспірологічне значення, але кримінологічне і кримінально-правове. Тому сучасним юристам, особливо фахівцям в галузі кримінальної юстиції, слід звернутися до вивчення цієї проблеми, як в аспекті кваліфікації таких суспільно небезпечних дій, так і розгляду їх як самостійних кримінально-правових і кримінологічних категорій. Цей напрям є перспективним і вимагає більш глибокого осмислення його специфіки в правовому контексті.

Біографія автора

В О Глушков, Академія Державної пенітенціарної служби

доктор юридичних наук, професор, професор кафедри тактико-спеціальної підготовки

Посилання

Antonov S, Tonkaja krasnaja linija. Zametki o vampiricheskoj paradigme v zapadnoj literature i kul’ture. «Gost’ Drakuly» i drugie istorii o vampіrah.[ Thin red line. Notes on the Vampiric Paradigm in Western Literature and Culture. «Dracula’s guest» and other vampire stories] (Azbuka-Klassika 2007) (in Russian)

Dajmon M, Evrei, Bog i istorija [Jews, God and History](Mosty kul’tury 2019) (in Russian)

Dugin A, Konspirologija [Conspirology] (Arktogeja 1992) (in Russian)

Elisavetskij S, Istorija evrejskogo naroda: kurs lekcіj: ucheb. posobie dlja studentov gumanitarnyh fakul’tetov vuzovov [History of the Jewish people: lecture course: textbook. manual for students of humanitarian faculties of universities] (b i 2000) (in Russian)

Melton Dzh. Gordon, Jenciklopedija vampirov [Encyclopedia of Vampires] (Feniks 1998) (in Russian)

Tolstoj N, (red) Slavjanskie drevnosti. Jetnolingvisticheskij slovar [Slavic antiquities. Ethnolinguistic Dictionary] (Mezhdunarodnye otnoshenija 1995) t 1 A-G(in Russian)

Meletinskij E, (red) Mifologicheskij slovar [Mythological dictionary] (Sovetskaja jenciklopedija 1991) <http://www.bibliotekar.ru/mif/> дата звер- нення 20.07.2019(in Russian)

Bagdasarjan V, ’Demonologicheskaja paradigma hristianskoj konspirologii’ [The demonological paradigm of Christian conspiracy theories] (1999) 3 Armageddon(in Russian)

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-11

Номер

Розділ

Наукові дослідження